Een mooie route hardlopen

Hardlopen is ontdekken. Je ziet alles veel bewuster doordat je tempo relatief laag is. En als je het een beetje opzoekt kom je in elke training weer op plekken waar je normaal nooit komt. In deze post vertel ik je hoe ik mooie routes plan en deze ook zonder problemen loop. Om te zorgen dat jij ook niet verdwaalt en toch de onbekende paden en lanen in kunt heb ik een paar tips.

een mooie route hardlopen (5)Ga jij wel eens een onbekend pad in?

Avontuurlijk hardlopen

Ik heb m’n vaste rondjes waarvan ik precies weet hoelang ze zijn en wat ik tegenkom. Die loop ik soms, maar meestal probeer ik een route te lopen die net weer even anders is. Dat kan zijn een onbekend blokje om, maar ook ergens naar toe lopen waar ik nog niet eerder ben geweest.

lange duurloop MeijendelEen onbekend weggetje in tijdens een duurloop in natuurgebied Meijendel

Met name bij lange duurlopen of als ik ergens loop waar ik nieuw ben vind ik het een klein avontuur om mooie routes te lopen. Helaas betekent een nieuwe plek dat ik er ook de weg niet ken en ik moet toch ook nog weer thuis komen zonder hopeloos te verdwalen. Moet ik dan maar niet dat onbekende bos ingaan of van de grote weg afgaan als ik op vakantie bent? Nee! Met een beetje voorbereiding kan ik, en jij dus ook, de meest mooie routes lopen.

Een route plannen

Om een mooie route te bepalen pak je als eerste de (digitale) kaart erbij en bedenk je een mooi bos, park of strand waar je wil lopen. Als je er niet bekend bent ga dan voor de grote stukken groen, dan weet je zeker dat er goed kunt lopen en er voldoende leuke paden zijn. Als voorbeeld, een paar weken geleden was ik in Londen. Ik zat midden in de stad, maar wilde wel graag een rondje maken met zoveel mogelijk groen.

een mooie route hardlopen (2)Ik zat midden in Londen waar ik de weg niet kende..

Op de kaart zag ik dat de dichtstbijzijnde grote parken Regent’s Park en Hyde Park zijn. Met behulp van Gmap Pedometer heb ik een rondje gepland. Dit is een ideale tool omdat je zowel de weg kan volgen als zelf rechte lijnen kan trekken. Dat laatste is handig als je kleine paden in wil gaan die niet als gewone weg op de kaart staan (die paden zie je met de optie OSM, rechtsboven). Uiteindelijk kwam er zoiets uit:

een mooie route hardlopen (3)Een mooie route is zo gepland met Gmap

Een rondje door de verschillende parken van Londen. Je loopt in de grote stad, maar gaat toch nog ca. 4/5km door de parken en mijdt verder nagenoeg de echt drukke wegen. Vind ik toch net iets leuker dan bijvoorbeeld de drukke A201 aflopen naar de Thames om vervolgens weer om te draaien. Je kunt zo’n route plannen in een drukke stad waar je niet bekent bent, maar natuurlijk ook gewoon in het gebied rondom je huis. Vanaf waar ik woon kan ik bij een lange duurloop op heel veel plekken komen. Op deze manier heb ik al veel leuke plekken ontdekt.

Maar hoe weet ik nou de weg zonder kaart?

Om je geplande route ook daadwerkelijk te lopen heb je verschillende opties. Ten eerste kun je de route uit je hoofd leren. Dit is met name geschikt voor mensen met een fotografisch geheugen. Als tweede optie kun je bij elk kruispunt stoppen, je telefoon erbij pakken en bepalen waar je heen moet. Helaas heb ik geen fotografisch geheugen en vind ik iedere keer stoppen ook niet ideaal. Daarom schrijf ik m’n route uit. Per punt waarbij ik moet afslaan schrijf ik het kilometerpunt op + een korte omschrijving (bv. ‘3,2km – einde links, Dorpsstraat’ of ‘6,5km – rechts, smal pad in’. Op m’n horloge zie ik hoeveel kilometer ik gelopen heb en dus kan ik al lopend het briefje uit m’n zak pakken om te checken waar ik heen moet. Dit heeft me op die manier prima door Londen geleidt.

briefje hardlopenEen briefje is een simpele manier om niet te verdwalen

Probeer het eens bij jou om de hoek. Ga naar een park of stuk groen waar je nog niet eerder bent geweest, het maakt het lopen een klein avontuur.

Binnenkort komt er nog een vervolg op deze post en maak ik het lopen in onbekend terrein nog makkelijker!


Vond je deze post leuk om te lezen? Like Heelhardlopen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts, extra foto's en winacties:Of volg me via: Follow

Geen reacties

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect!