Een snelle 5km wedstrijd

Afgelopen weken heb ik veel trainingskilometers gemaakt, nu is het weer tijd voor een wedstrijd. Een korte dit keer.

Aanstaande zondag staat er voor mij een 5 kilometer op het programma. Voor mijn doen een korte afstand en dat betekent dat er ook erg hard gelopen wordt.

een snelle 5km

Vijf kilometer is niet ver. De afgelopen liep ik meer dan 60 kilometer per week, met in de weekenden lange duurlopen van meer dan 20 kilometer. Qua afstand stelt het dus weinig voor. Maar voor een mooie tijd moet ik erg hard lopen. Mijn doel is een tijd onder de 18 minuten. Dat betekent sneller dan 3.36 min. per km, of bijna 17km/uur. Pittig, m’n benen gaan pijn doen. Maar ik heb er vertrouwen in.

In m’n wedstrijdtactiek probeer ik op een paar dingen te letten. Zeker bij een korte wedstrijd is het essentieel om goed na te denken over m’n wedstrijdtactiek.

1. Niet te snel starten

Ik moet niet té snel te beginnen. Doe ik dit wel moet ik daar op het eind zeker de tol voor betalen. Best lastig, bij een 10km of halve marathon is m’n eerste kilometer standaard de snelste van de hele wedstrijd. Nu wil ik proberen te starten op ca. 3.40. Ook niet zachter want dan maak ik het niet meer goed in de andere kilometers.

2. Goede houding

Tijdens de wedstrijd moet ik constant letten op m’n houding. Dus m’n benen goed optillen zodat ik maximaal kan afzetten, vooruit kijken,  m’n armen goed langs m’n lichaam zwaaien en m’n handen ontspannen houden. Hiermee loop ik ontspannen en kan ik m’n energie het best kwijt.

3. Het parcours verkennen

Weten hoe het parcours loopt betekent dat ik weet waar de bochten en heuvels zitten. Daar kan ik me mentaal op voorbereiden. Bij deze race wordt gelopen over drie korte rondes van ruim 1500m met 2 scherpe bochten. Daar moet ik dus zorgen dat ik de bochten goed aansnijdt en geen extra meters maak.

Hiermee moet het goed komen, ik heb er zin in! Zondag volgen de resultaten. Denk jij bij de voorbereiding op een wedstrijd na over je tactiek? Wat vind je het lastigst?

 


Vond je deze post leuk om te lezen? Like Heelhardlopen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts, extra foto's en winacties:Of volg me via: Follow

Geen reacties

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect!