Fun Run (1): Strava attack

Lopen is vooral heel leuk. Maar soms heb je niet zo’n zin om de geplande training netjes uit te voeren. Daarom moet je af en toe even vergeten dat je een trainingsschema hebt en gewoon lekker gaan lopen. In een drieluik geef ik mijn suggesties om lol te hebben tijdens zo’n ‘fun run’. In deel 1 de ‘Strava attack’.

heelhardlopen - fun run - Strava

Een fun run?

Zelf train ik drie tot vijf keer per week. Minimaal een van deze training is een rustig herstelloopje. Meestal is het gewoon schoenen aan en zonder plan maximaal 10km op een rustig tempo lopen. Maar soms heb ik zin om aan deze training nog wat leuks toe te voegen. Soms omdat ik geen zin heb en motivatie zoek en soms omdat ik me goed voel en nog wel wat ‘extra werk’ wil doen. In beide gevallen bedenk ik iets om het hardlopen leuk te maken, en tadaa, daar is de fun run!

Optie 1: de Strava attack

Strava ken je vast wel. Een goede tool om je runs mee te tracken (hier lees je er meer over), maar ook bekend van de segmenten: stukjes weg waarvoor een virtueel klassement wordt aangemaakt. Iedereen kan zo op z’n eigen moment strijden voor een snelle tijd op een segment en z’n PR verbeteren of misschien het CR (Course Record) pakken.

heelhardlopen - fun run Strava attack - runEen rustige training maak je leuk met een versnelling op een Strava segment

Zo’n segment is dus een perfecte manier om in je training een klein wedstrijdje op te nemen. Normaal gesproken zie ik pas achteraf welke segmenten ik heb gelopen, maar tijdens de Strava Attack ga ik van te voren op zoek naar een interessant segment. Dan is het op hersteltempo er naartoe, volle bak dat segment en dan weer rustig naar huis. En dan snel kijken. Wat was m’n tijd? Heb ik een CR?

Vorige week ging ik bijvoorbeeld op pad voor 30 minuten vlak na m’n verhuizing. Rustig aan, maar ik keek stiekem even naar het segment ‘Horstlindedaan‘. Een stukje van 1,8km hier vlakbij met op dat moment een beste tijd van 8.22. Die moest ik kunnen hebben. Dus eerst rustig tempo er naar toe, om vervolgens 2km wat harder te lopen. Training was zo voorbij en bij thuiskomst het mooie resultaat: ik had het CR op de Horstlindelaan 🙂

heelhardlopen - fun run Strava attack - segmentHet kroontje op het segment is voor mij 🙂

Nou vraag je misschien wat heb je er aan? Niet zo veel natuurlijk. Maar het is wel leuk! En daar gaat het om bij de fun run.

Dus binnenkort weer op pad voor een training en zin om eens wat anders te doen? Ga voor een Strava Attack. Hoe? Inloggen op Strava en bovenaan kun je kiezen voor ‘Ontdekken’ en vervolgens ‘Segmenten ontdekken’. Dan kun je op zoek naar segmenten bij jou in de buurt en de strijd aan gaan met je virtuele concurrenten. Heb je een ‘Strava attack’ gedaan? Laat het me weten in de comments, ik ben benieuwd!

Binnenkort in deel twee van de fun run een heel creatieve manier om je run leuk te maken. So stay tuned…


Vond je deze post leuk om te lezen? Like Heelhardlopen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts, extra foto's en winacties:Of volg me via: Follow

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect!