Hardloopjaar 2015 in cijfers

365 dagen, 249 runs en 2769 kilometer. Het afgelopen jaar bracht me veel moois op hardloopgebied. Ik maakte het avontuur mee dat ‘marathon’ heet en ik liep m’n eerste ultratrail. Om net als vorig jaar ook dit hardloopjaar in stijl af te sluiten de cijfers en feiten op een rij.

Kilometer na kilometer

Het jaar stond voor mij in het teken van de twee races. De Enschede marathon in april en de Beartrail in oktober. De meeste kilometers maakte ik dan ook in de voorbereiding hierop. Overall liep ik gemiddeld 233 kilometer per maand, met de piek aan het begin van het jaar.

heelhardlopen - maandtotalen_2014-2015

De marathon en een ultratrail waren nieuw voor mij. In de voorbereiding liep ik veel lange duurlopen en wedstrijden om te wennen aan de afstand. Dit leverde onder andere negen keer een afstand van boven de 30km op. Waarbij dit de langste loopjes waren:

Training/wedstrijd Afstand
RACE: Beartrail 57km 56,9 km
RACE: Enschede Marathon 42,2 km
Tempoduur: 5 x 5km D3 36,9 km
RACE: Devil’s Trail 35,1 km
Duur: D1 met 4 x 3km D3 34,0 km

Nog wat andere leuke statistiekjes… Het gemiddeld tempo over alle kilometers lag op 4’42 per km (in 2014 was dit 4’48 en in 2015 in 4’50), ik verbrande 219.000 calorieën (dat zijn zo’n 250 pizza’s) en maakte 7300 hoogtemeters.

heelhardlopen - hardlopen is een teamsport1heelhardlopen - Devils Trail Utrecht - heuvelheelhardlopen - Sven Marathon Enschede1 - finish2

 

 

 

Op kop (links), heuvelop bij de Devil’s trail (midden) en de finish van de marathon (rechts) 

Van 5km tot de ultratrail 

Het jaar was natuurlijk vooral veel trainen, maar er was ook ruimte voor veel wedstrijden. In totaal waren het er 20. Dit jaar helaas niet zo veel persoonlijke records. Slechts één. Maar dat was wel de allermooiste. De 2.51 in Enschede. In 2016 maar eens kijken of daar nog een paar minuten vanaf kunnen…

sven_marathon_sub3

Nieuwe routes ontdekken

2015 was ook een jaar van ontdekken. Natuurlijk was er de marathon met de ‘perfecte voorbereiding’ en m’n eerste ultratrail, wat was dat een helse tocht! Daarnaast verhuisde ik dit jaar, waardoor m’n trainingsgrond ook veranderde en ik dus nieuwe paden mocht gaan verkennen. Ik heb ze nog niet allemaal ontdekt, maar het schiet aardig op. Zo ziet de heatmap van mijn gelopen meters eruit.

heelhardlopen - heatmap gelopen km 2015

Wat brengt 2016…

Inmiddels ben ik begonnen met de voorbereiding op weer een marathon. Ik wil m’n pr gaan aanvallen in april en dus moet er weer gebikkeld worden om in topvorm te komen. Daarnaast is het grote doel voor 2016 de OCC ultratrail op en rondom de Mont Blanc tijdens de UTMB. Ik moet nog worden ingeloot, dus nog even een slag om de arm. Maar als dat goed komt hoop ik in augustus deze tocht te mogen maken. Verder veel blessurevrije kilometers maken en genieten van het lopen. Ik heb weer zin in het hardloopjaar 2016!

heelhardlopen - happy running 2016


Vond je deze post leuk om te lezen? Like Heelhardlopen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts, extra foto's en winacties:Of volg me via: Follow

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect!