Hardloopneus: hardlopen als je ziek bent

Soms heb je van die dagen dat het hardlopen niet gaat. Gisteren had ik zo’n dag. De hele week ben ik al wat zwakjes, maar ik wilde wel graag door trainen. Daarom trok ik (tegen beter weten in?) m’n hardloopschoenen aan. Al snel merkte ik dat het niet echt ging, dus heb ik m’n training ingekort en kwam ik onvoldaan thuis. Wel getraind, maar misschien had ik beter thuis kunnen blijven. Daarom vraag ik me af, ‘kun je gewoon gaan hardlopen als je ziek bent?’.

hardloopneus

Alsof je een marathon hebt gelopen

Na een mooi weekendje op Lowlands, kwam er maandag een verkoudheid opzetten. Niet ziek, maar van dat typische herfst-gesnotter (met het huidige weer is die tenslotte al wel begonnen). Maandag nog een 15km duurloop kunnen doen, maar dinsdag en woensdag geen energie om hard te lopen. Heel frustrerend. Gisteravond wilde ik dus wel weer lopen, want ‘ik moet toch gewoon hard door trainen’. Normaal gesproken als ik twee dagen niet hardgelopen heb, ben ik topfit en goed uitgerust. Nu voelde ik me na 3km al alsof ik een marathon had gelopen. Zware benen, spierpijn en moeite om relaxed te lopen. M’n geplande 6 x 800m heb ik na 2 series maar afgebroken en ik ben rustig naar huis gelopen. Op zich niet erg, maar toch raar hoe het lichaam niet vooruit wil als het niet in topvorm is.

Je lichaam heeft geen tijd om hard te lopen

Als je lichaam ziek is probeert het zo snel mogelijk de bacterie of het virus uit het lichaam te werken. Een verkoudheid of griep zijn het resultaat van een virus en hebben vervelende bijverschijnselen als een loopneus of spierpijn. Een loopneus is een irritatie van de slijmvliezen in je neus door het virus. Spierpijn krijg je doordat het lichaam zelf signaalstoffen naar de spieren stuurt. Deze hopen zich op in je spieren en geven een vage pijn. Net zoiets als melkzuur bij normale spierpijn, maar dan met andere stoffen. Beide hebben effect op het hardlopen. Je kunt niet goed ademhalen en je spieren kunnen niet maximaal kracht leveren. Vervelend. De vraag is alleen, ‘kun je dan beter thuis blijven als je een beetje ziekjes bent’?

Wel of niet hardlopen?

Een beetje research leerde me dat bij sporten als je ziek bent de zogenaamde nek-regel wordt toegepast. Deze regel stelt dat als je klachten hebt boven je nek (loopneus, niezen, hoofdpijn) je gewoon kun sporten, maar dat als de klachten onder je nek zitten (longklachten, algehele spierpijn, verhoging etc.) je beter kunt overslaan.

Symptomen onder de hals (longontsteking, bronchiale infecties, lichamelijke pijn) vereisen rust, terwijl de symptomen boven de nek (loopneus, benauwdheid, niezen) geen risico voor de lopers vormen als ze doorgaan met trainen.

Klinkt logisch. Naast dat de regel erg handig is, is-ie ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd. Een wetenschapper uit Indiana besmette een groep van 60 hardlopers met een verkoudheidsvirus. De helft van de hardlopers liep een week lang iedere avond hard, terwijl de andere helft niets deed. Wat bleek? Beide groepen bleven even lang verkouden. Niets doen versnelde het herstel dus niet, oftewel met een verkoudheid kun je gewoon hardlopen. Toch denk ik dat je ook vooral naar je lichaam moet luisteren. Heb je geen zin om hard te lopen als je verkouden bent? Prima, heb er vrede mee dat je vandaag niet traint en ga lekker relaxen op de bank. Wil je wel hardlopen, ga dan voor een rustig rondje. Gewoon even lekker in de buitenlucht kan zeker geen kwaad. Vervolgens werk je nog even aan je weerstand en voor je het weet ben je weer topfit. Ik ga er vandaag in ieder geval weer voor!


Vond je deze post leuk om te lezen? Like Heelhardlopen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts, extra foto's en winacties:Of volg me via: Follow

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect!