Hardlopen in de herfst: hoe versla je de regen?

Deze week gingen we in no-time van terrasjesweer naar guur herfstweer. Het is herfst. De regen blijft maar vallen, de wind staat minimaal op standje vier en ‘s avonds is het ook nog eens vroeg donker. Ook de motivatie om te gaan sporten is soms wat minder. Toch is het heerlijk om ook in de herfst gewoon te gaan hardlopen, mits je goed voorbereid bent..

hardlopen in de herfst 1

In het donker loop je goed verlicht

Het grootste minpunt aan de herfst vind ik dat het zo vroeg donker is. Nu al rond een uurtje of zeven en straks gaat ook nog eens de klok een uur achteruit. Dat betekent dat je tijdens het hardlopen niet meer goed ziet waar je loopt en een bos dus eigenlijk uitgesloten is. En nog belangrijker, anderen zien jou niet in het donker als je in je normale kloffie loopt. Daarom is stap één voor een goede run in de herfst een reflecterend hesje of jack en eventueel een lampje voor om je arm of op je voet.

Er zijn verschillende hesjes en jacks die ervoor zorgen dat je beter zichtbaar bent in het donker. Zelf heb ik deze van Craft, maar eigenlijk zijn alle varianten wel goed. Zorg ervoor dat ie lekker zit en je er geen last van hebt als je ‘m draagt over je normale kleding. Je hebt ook nog varianten met een lichtje in het vest. Dit kan eventueel ook met een los lampje zoals deze voor om je arm of deze voor op je schoen. Wil je toch het bos in neem dan een hoofdlampje mee.

hardlopen in de herfst 2

Running in the rain

Hardlopen in een herfstzonnetje met rustig weer is heerlijk. Helaas is het in de herfst vaker regenachtig. Maar ach, dat is niet zo heel erg. Kleed je goed en je hebt nergens last van. Zelf word ik altijd best blij van regen. Het geeft nog meer het gevoel dat je lekker buiten bezig bent!

Qua kleding is het allerbelangrijkste een waterafstotend, maar ademend jack. Het liefst een dun jack, want in de herfst is het nog niet extreem koud (en anders doe je er gewoon een extra laag onder). De functie is dus puur het tegenhouden van de regen en niet het bieden van extra warmte. Elk merk heeft ze, dus ook hier geldt kijk wat goed zit en wat je mooi vind. Ga eventueel voor een opvallende print zodat je goed opvalt. Ook slim is een petje. Als het regent loopt het water vaak in je ogen en een petje voorkomt dit. Ga wel voor een speciaal hardloop-petje, ik loop met deze van Salomon. Tenslotte, duurkoop is hier vaak goedkoop. Een goedkoop jack is vaak veel te warm (het ademt niet) en laat na een paar keer gebruiken toch water door. Kortom, betaal wat meer dan heb je er jaren plezier van. Dit jack van Asics vind ik heel stoer en is wat mij betreft een aanrader.

hardlopen in de herfst 3

Deze man is goed bezig! (bron: www.drommens.com)

Koud he? Ja wat heet.

Op weg terug van werk dan voelt het al snel best fris. Toch valt dat nu nog wel mee, want als je eenmaal loopt heb je het zo warm. Maar dat zal de komende tijd veranderen. Is het de ene dag 15 graden met een zonnetje, de andere dag komt het met bakken uit de lucht en is het hooguit 5 graden. Wat trek je wanneer aan? Handig is daarvoor de app ‘What Should I Wear Running’. Deze app bepaalt op basis van het weer op jouw locatie wat je het best kunt aantrekken. Ideaal als richtlijn. Uiteindelijk moet je zelf een beetje experimenteren. De truc is in ieder geval om te werken met laagjes. Beter twee of drie dunne laagjes van goed ademend materiaal dan één dikke trui. Dat ademend materiaal maakt dat je wel lichaam warm blijft maar eventueel overtollige warmte wel kwijt kan. Ook kun je eventueel een laagje uitdoen als het te warm is. Vaak heb ik bij m’n warming-up een jack of vestje aan, deze gaat dan uit als m’n training begint. Ook is het goed om rekening te houden met de wind. Geen wind betekent dat je het zo warm hebt, veel wind betekent dat het een stuk kouder aanvoelt. Dus trek dan een zogenaamde windstopper aan of het jack dat je ook gebruikt als het regent.

De warme douche na afloop

Heb je een keer geen zin, denk dan vooral aan de lekker warme douche na afloop. Die heb je dan dubbel en dwars verdient. Dus trek de juiste kleding aan en trotseer de herfst!


Vond je deze post leuk om te lezen? Like Heelhardlopen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts, extra foto's en winacties:Of volg me via: Follow

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect!