Hardlopen met muziek

Hardlopen met muziek. Sommige lopers hebben er een hekel aan, anderen kunnen niet zonder. Zelf zit ik er een beetje tussenin. Soms is de stilte rustgevend, maar soms is het ook heerlijk om hard te lopen met een goede beat of een oeverloze discussie op de radio. Maar wat zet je precies op? En kan het ook helpen om beter te trainen?

heelhardlopen - hardlopen met muziek

Lopen doe ik met concentratie. Ik ben constant bezig om zoveel mogelijk stabiliteit in mijn ademhaling en snelheid te krijgen. Het vinden van een lekker ritme dus. Muziek heeft natuurlijk ook altijd een ritme, een bepaalde beat die in een bepaalde snelheid het tempo van het nummer bepaalt (zogenaamde bpm, of beats-per-minute). Je zou dus zeggen, als je muziek hebt die dezelfde beat heeft als jouw looptempo, deze ondersteunend kan zijn. Een mooie zoektocht dus. Welke muziek kan mij helpen in mijn trainingen en bevalt dit een beetje?

Bij hardlopen op muziek is het belangrijk om een goed tempo te vinden, oftewel de bpm (beats-per-minute) moet passen bij je snelheid. Hier vind je een indicatie van de bpm die past bij een bepaalde snelheid. Dit is wel afhankelijk van je paslengte. Als er sprake is van gelijke snelheid zul je bij grote passen logischerwijs op een lagere bpm lopen dan iemand met een kleine pas. Zelf vind ik alles tussen de 160 en 180 bpm lekker lopen. Het voor jezelf uitproberen is de beste manier om te ondervinden wat voor jou de ideale bpm is. Want je kunt je voorstellen dat, mocht je te hard gaan lopen (doordat je je aanpast aan een te hoge bpm), muziek ook nadelig kan uitpakken. De muziek moet echt afgestemd zijn op jouw tempo en niet andersom.

Als je er eenmaal achter bent welke bpm past zoek dan muziek die hier bij passen. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld deze simpele tool om te checken wat de bpm van jouw favoriete muziek is.

Naast een goede bpm is het natuurlijk vooral belangrijk om ‘lekkere’ muziek te hebben. Maak dus een playlist waar jij lekker op gaat. Zelf heb ik een Spotify playlist genaamd ‘Runners High‘. Hier zet ik alleen nummers in die me echt energie geven bij het hardlopen. Slechts af en toe komt er een nummer bij, de voorwaarden zijn strikt 🙂

Mijn ‘Runners High’ playlist op Spotify

Heb ik het tot nu toe gehad over snelle beats die passen bij het lopen, soms is het net zo lekker om juist ‘easy’ muziek op te zetten. Dit doe ik vaak bij herstelloopjes. Hierdoor ga ik vanzelf al wat rustiger hardlopen en dat is precies wat ik wil bij zo’n loopje. Lekker ontspannen met m’n playlist ‘Easy Peasy‘ of ‘Relax to the Max‘. Ten slotte is er voor mij nog een laatste variant en dat zijn praatprogramma’s. Vooral tijdens een lange duurloop in het weekend zet ik vaak Radio 1 op (of een podcast ervan). Mooie discussies met Dolf Jansen bij Spijkers met Koppen of de interessante opinies van luisteraars bij Cappuccino. Prima combi met hardlopen, de kilometers vliegen voorbij!

mijn hardloopweek 43 - Landgoed de Horsten

Al met al is hardlopen op muziek echt een aanrader! Maar zorg wel dat het je training ondersteunt en niet ten koste gaat van snelheid of afstand. En laat ook bewust af en toe je muziek thuis als er altijd mee loopt. Lekker lopen in de stilte en je ademhaling horen is ook een goede training.

Loop jij wel eens met muziek en zo ja, wat voor muziek luister je dan?


Vond je deze post leuk om te lezen? Like Heelhardlopen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts, extra foto's en winacties:Of volg me via: Follow

Reacties
  1. Sytse

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect!