Het belang van een kleine gezondheidscheck

Ik sport veel. Dat betekent dat ik veel vraag van m’n lichaam. Mijn spieren, gewrichten en organen moeten maximaal werken tijdens de inspanning. Omdat geen enkel lichaam perfect is bestaat er altijd een risico dat er dan iets misgaat. Daarom heb ik een kleine gezondheidscheck laten doen om te bepalen of bijvoorbeeld mijn hart sterk is en of verschillende belangrijke stofjes op het juiste niveau zitten.

gezondheidscheck

Bij de laatste Dam-tot-Damloop overleed een deelnemer nadat hij onwel werd. Deze man was 24-jaar en fit genoeg om de wedstrijd te lopen. Toch ging het mis. Volgens experts was er waarschijnlijk sprake van een afwijking aan het hart, waarvan de loper niet wist dat hij deze had. Erg spijtig natuurlijk. Naar aanleiding hiervan kwam het advies aan sporters om zich regelmatig te laten keuren. Dat heb ik dus maar gedaan.

De test die ik heb gedaan was via Beter Leven. Het was geen heel uitgebreide test, maar voldoende voor een check van de belangrijkste elementen in het lichaam. Zo is onder andere een hartfilmpje gemaakt en is m’n bloed en urine getest. Uiteindelijk kwam hier voor mij een biologische leeftijd uit van 19 jaar (ik ben 27). Best aardig dus!

gezondheidscheck1De gezondheidsrisico’s voor mij op basis van de test van Beter Leven (2014)

gezondheidscheck2Deze leeftijd is een soort samenvatting van m’n algehele gezondheid. Ik scoorde op verschillende waarden (zie rechts) goed, wat dus betekent dat ik bijvoorbeeld geen verhoogd risico heb op hart- en vaatziekten of andere ziektes (zie hieronder) en dat mijn nieren goed functioneren. Ook mijn hartfilmpje gaf een normaal patroon, de hartspier functioneert dus ook zoals het hoort.

Ondanks de goede waarden was er ook nog advies om een aantal verbeteringen door te voeren:

  • Blijf sterk en behendig door twee of meer keer per week spierversterkende oefeningen te doen zoals gewichtheffen, trainen met weerstandsbanden en roeien.
  • Eet vijf stuks fruit en groente per dag.
  • Eet twee keer per week vis (waaronder ten minste een keer vette vis zoals makreel, zalm of haring).
  • Gematigd gebruik van alcohol.
  • Loop elk uur een paar minuten, hierdoor activeert u de stofwisseling.

Deze dingen pas ik al aardig toe, maar kunnen dus nog iets beter. Als ik straks maximaal ga trainen zal ik hier zeker rekening mee gaan houden. Het zit ‘m tenslotte in de details. Voor de rest is het vooral erg fijn om te weten dat m’n lichaam ook ‘onder de motorkap’ gezond is. Ik kan dus met vertrouwen hard gaan trainen!


Vond je deze post leuk om te lezen? Like Heelhardlopen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts, extra foto's en winacties:Of volg me via: Follow

Geen reacties

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect!