Het grote hardloopdoel

Welkom! In deze post neem ik je mee naar de reden van bestaan van dit blog. Iedereen die mij kent weet dat ik graag hardloop en dat ik daarin altijd een leuke uitdaging zoek. Dat kan zijn het verbeteren van m’n persoonlijk record op de 10km, het meedoen aan een obstaclerun of op vakantie toch nog even aan de lokale hardloopwedstrijd meedoen. Altijd is er wel iets waar ik energie van krijg! Maar nu heb ik een doel dat serieuze voorbereiding vraagt: het zo snel mogelijk lopen van een marathon!

Waarom de marathon?

Sinds een paar jaar loop ik serieus hard. De afgelopen jaren heb ik wedstrijden gelopen over allerlei afstanden, waarbij mijn langste afstand 27,5km is (gelopen tijdens de Midwinterloop in Apeldoorn in 2013). Nu is het tijd voor het echte werk! Is anderhalf uur hardlopen dan niet meer dan genoeg zou je denken? Nee! Vorig jaar prikkelden verschillende mensen mij om volle bak voor de marathon te gaan. De belangrijkste was een medeloper bij een trailrun in Hellendoorn (ik liep de 25km trail, hij de 50km variant). Vlak nadat ik hem gepasseerd was (hij was eerder gestart en we haalden ze dus na ca. een uur in) hoorde ik hem tegen z’n maatje zeggen: ‘Oh, dat zijn die gasten van de 25, de peuterafstand’. Oeps! En dan was er nog de lach op de gezichten van loopmaatjes Rein en Rogier na de marathon van Rotterdam. Na maanden hard training flikten ze het en kwam ze me een ‘big smile’ over de finish. Ik was erbij, en wist vanaf dat moment: dat wil ik ook!

Zo snel mogelijk

Ik wil de marathon niet alleen maar hardlopend afleggen, ik wil dat ook zo snel mogelijk doen binnen de mogelijkheden die ik heb. Logisch zou je zeggen, als je aan de start staat ga je natuurlijk zo snel als je kunt. Klopt! Maar voor mij is de start niet als ik in het startvak sta, maar is de start nu. De voorbereiding en de marathon zelf zijn eigenlijk twee aparte wedstrijden met hun eigen start en finish. In de voorbereiding moet het lichaam zo worden dat het tijdens de marathon maximaal kan presteren. En om dit te doen wil ik alle elementen (denk training, voeding, rust) zo optimaal mogelijk benutten. Dan kun je natuurlijk een professionele trainer aanstellen, maar ik wil alles ook vooral zelf ontdekken. In mijn voorbereiding zal ik daarom onderzoekend te werk gaan en proberen concrete antwoorden te krijgen op mijn ideale voorbereiding. Deze deel ik dan weer op mijn blog, zodat medelopers hiervan kunnen profiteren.

De eerste stappen

Figuurlijke stappen dit keer. Om een marathon zo snel mogelijk te lopen heb ik (1) een wedstrijd en (2) een streeftijd nodig. Het moment suprême zal zijn de Enschede Marathon op 19 april 2015. Enschede is mijn geboortestad en ik heb daar nu twee keer een halve marathon gelopen. Een betere plek om te debuteren op de ‘de hele’ kan ik me dan ook niet voorstellen. Een realistische streeftijd bepaal ik in een volgende post. Want wat haalbaar is voor m’n debuut, met een goede voorbereiding en een stukje ambitie, vraagt wat analyse 🙂


Vond je deze post leuk om te lezen? Like Heelhardlopen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts, extra foto's en winacties:Of volg me via: Follow

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect!