Het lange werk

Een marathon is ruim 42km. Dat is voor de gemiddelde hardloper een behoorlijke afstand. En daar schaar ik mezelf ook onder, want ik kijk toch wel met een beetje ontzag naar de magische afstand. Daarom bereid ik me goed voor voordat ik me waag aan m’n eerste marathon.

theroad

Ik heb al veel geschreven over m’n voorbereiding. Bijvoorbeeld hoe m’n schema er uit ziet, hoe ik optimaal herstel en wat ik voor lunch eet. Maar waar ik het nog niet over gehad heb is een van de pittigste onderdelen; de lange duurlopen. Dit zijn de trainingen die echt specifiek zijn voor de voorbereiding op een marathon. In die trainingen loop je serieuze afstanden en ben je vaak meer dan 2 uur weg. Een flinke aanslag voor je lichaam, maar wel de trainingen waarvan ik het gevoel heb dat ze me het best klaarstomen.

Die duurlopen zijn dus het lange werk. Maar hoe lang dan? Nou, zo’n 36km maximaal. Dus nog niet de volledige afstand en al helemaal niet meer. Bij trainen voor kortere afstanden ga je bij je trainingen vaak verder dan de uiteindelijk afstand zodat de daadwerkelijke afstand een makkie is, bij de marathon wordt dit niet aangeraden. Belangrijkste reden hiervoor is dat een afstand boven de 35/40km op een hoge snelheid zodanig veel herstel kost dat het niet loont om dit op te nemen in je trainingsschema. Je lichaam is dagen lang afgetakeld en uiteindelijk ga je alleen maar meer achteruit dan dat je conditie opbouwt. Dat heeft dus geen zin. Vandaar ook dat in mijn schema een aantal keer afstanden van boven de 30km zitten, maar dus nooit meer dan 40.

Wel probeer ik het maximale uit die trainingen te halen. Dat betekent dus niet alleen de lange afstand maar ook grote stukken daarvan op uiteindelijk marathontempo. Dit zijn lange ‘blokken’ van 3,4 of 5km en dat een aantal keer. Deze bloktrainingen bevallen erg goed. Het is zwaar en zeker de laatste blokken van zo’n training ga ik qua intensiteit naar donker oranje. Nog net niet in het rood, maar het is hopelijk wel een aardige test voor hoe het straks is. Afgelopen woensdag had ik letterlijk het hoogtepunt in het lange werk. In totaal liep ik ruim 36km met daarin 5 keer 5km op m’n beoogde marathontempo (4’08). Dus bijna de volledige marathon met een groot deel op het tempo dat ik straks wil lopen. Het ging lekker. De eerste paar blokken nog best ontspannen, ook de 4e en 5e gingen nog redelijk makkelijk maar daar had ik ook wel een beetje karakter nodig. Al met al een zeer geslaagde zwaarste training!

heelhardlopen - het lange werk 36km

De bloktrainingen zitten er met deze laatste zware training voor mij op. Het voelt in ieder geval goed! Binnenkort nog een wedstrijd van 32km en daarna is het afbouwen naar 19 april!


Vond je deze post leuk om te lezen? Like Heelhardlopen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts, extra foto's en winacties:Of volg me via: Follow

Reacties
  1. Lodewijk

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect!