Marathonweek 1: Een moeizaam begin

Deze week was het zover! Met nog 16 weken tot de marathon in Enschede begon voor mij het trainingsschema dat me optimaal aan de start moet brengen.

In de eerste weken van het schema focus ik me vooral op het opbouwen van het volume. Volume opbouwen betekent meer kilometers maken in een week maar wel wel in een iets lager tempo dan normaal om blessures te voorkomen (voor meer details check deze post). Helaas was blessures voorkomen bij voorbaat al niet mogelijk, want ik begon geblesseerd aan het schema… 🙁 Een zeurende kniepijn (knieholte, aanhechting met hamstring) kwam vorige week steeds in de loop van m’n runs opzetten. Waarschijnlijk was dit het gevolg van compensatie van m’n achillespeesblessure. Daarom heb ik de week rond kerst gebruikt om rustig aan te doen om zo vol goede moed maandag te beginnen met training 1.

Die eerste training was een intervaltraining op een besneeuwde atletiekbaan. Lekker ‘400-tjes’ gedraaid, maar na 7/8 van de 10 kwam m’n kniepijn langzaam opzetten. Niet erg genoeg om te stoppen, maar wel met een gefrustreerd gevoel naar huis. Na een rustdag met massage was er woensdag een duurloop van 22km. Met angst dat ik m’n knie ging voelen draaide ik de kilometers. Een dit was terecht, want na ca. 14km kwam ie langzaam opzetten. Toch was dit al later dan maandag en het ging voor m’n gevoel al beter. Na de run een mooie terugblik op 2014 geschreven (zie hier). Oudejaarsavond een mooie feestje bij vrienden, met vanaf het balkon uitzicht op de plek waar in april de marathon start en finisht! Donderdag het jaar gestart met een rustig herstelloopje, maar daar ging ‘t weer slechter met de knie. Frustrerend! Die dag heb ik gelijk gekoeld na de training en dat lijkt te helpen want vrijdag was het tot dan toe de beste training van de week! Op de baan ‘200-tjes’ met alleen bij het uitlopen iets last.

heelhardlopen - atletiekbaan sneeuwheelhardlopen - Enschede oudejaarsavond

Atletiekbaan in de sneeuw (AC Tion) en start/finish Enschede Marathon op oudejaarsavond

Daarom besloten op zaterdag gewoon te starten bij de Oliebollencross bij Haag Atletiek. De traditionele start van het hardloopjaar met een cross van 8km door de Haagse duinen (vier korte rondjes van 2km). Het was lekker om weer te racen! Met een pittig parcours met klimmen, dalen en veel mul zand was het lekker afzien. Ook de knie heb ik geen moment gevoeld, de afwisseling in parcours en de hoge snelheid zijn denk ik wel goed. Normaal gesproken zou zo’n crossje wel het eind van m’n hardloopweek zijn, nu plakte ik er op zondag nog een duurloop achteraan. In totaal 15km, en voor het eerst deze week helemaal pijnvrij!

heelhardlopen - Oliebollencross HaagDrukte bij de eerste meters van de Oliebollencross

Ik liep de week precies volgens schema. En hoewel ie moeizaam begon geven de laatste trainingen vertrouwen. Qua conditie en spierkracht waren de kilometers in ieder geval geen probleem. Als ik maar heel blijf 🙂 Volgende week een vergelijkbare week qua kilometers met als afsluiter de halve van Egmond! Let’s go!

maandag: 12km
dinsdag: rust
woensdag: 22km
donderdag: 8km
vrijdag: 12km
zaterdag: 8km + 3km
zondag: 15km

totaal: 80km


Vond je deze post leuk om te lezen? Like Heelhardlopen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts, extra foto's en winacties:Of volg me via: Follow

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect!