Mijn hardloopmateriaal

Schoenen, sokken, broekje, shirt en horloge. Check! Mijn ‘hardloopmateriaal’ is belangrijk voor me en ik kies het met zorg uit. Goede spullen maken dat ik onder diverse omstandigheden en bij alle trainingen optimaal kan lopen.

Tijdens #theroad naar mijn marathon ga ik meer lopen. De lange duurlopen zijn meer dan 30km en in de topweken verwacht ik zo’n 100km te lopen. Het grootste gedeelte van mijn voorbereiding zal plaatsvinden in de winter, dus kans op kou en sneeuw. Dit alles vraagt aardig wat van mijn materiaal. De schoenen moeten bijvoorbeeld de juiste ondersteuning geven en m’n kleding moet me voldoende warm houden. De komende tijd zal ik dus nog goed moeten nadenken over de materialen die ik nu al gebruik en de materialen die ik nog kan toevoegen aan m’n ‘assortiment’.

Schoenen

Twee jaar geleden had ik een zeurende knieblessure. Rust en rustig opbouwen hielp, maar met name de overstap naar meer ‘natural’ schoenen heeft mijn benen sterker gemaakt. Deze schoenen hebben minder demping, geven minder steun en maken het mogelijk meer op de voor- en middenvoet te landen. Niet iedereen heeft hier per se profijt van. Er is wetenschappelijk bewezen dat hardloopschoenen geen blessures voorkomen, maar bij mij dus wel. Momenteel heb ik drie paar hardloopschoenen.

hardloopschoenen

Van links naar rechts: Saucony Kinvara 5, Asics Gel-Lyte 33 2 en de Inov8 Road-X Lite 155

Op de Saucony’s heb ik nu zo’n 300km gelopen. Het zijn schoenen die vanaf het begin goed zitten en heerlijk lopen. De schoenen hebben een drop van 4mm. Het zijn mijn ‘deze kunnen altijd’ schoenen. Prima voor de snelle intervaltrainingen en ook goed voor de langere afstanden tot ca. 15-20km.

Sinds kort loop ik ook op de Asics. Iets meer drop en steun dan de Saucony Kinvara, maar ook iets zwaarder. Hierdoor geschikter voor het langere werk. Deze schoenen kunnen ook altijd, maar ik trek ze het liefst aan bij duurlopen en lange tempo’s.

Ten slotte mijn wedstrijdschoen van Inov8. Slechts 3mm drop en een heel dunne zool. Vederlicht en dus alleen geschikt voor het korte, snelle werk. Ik loop erop bij wedstrijden tot 10km en af en toe bij snelle baantrainingen.

Sokken

hardloopsokken Inov8hardloopsokken X-Socks

De Inov8 Racesoc en de X-Socks Speed Metal gebruik ik vaak

Erg belangrijk. De sokken moeten goed aansluiten, geen naden hebben en vooral niet voor blaren zorgen bij lange afstanden. Ik ben fan van de sokken van Inov-8 en X-Socks.

Kleding

Bij m’n kleding vind ik het belangrijk dat deze goed aansluit. Shirts niet helemaal strak, maar zeker niet wijd en te groot. Broekjes moeten goed vocht afdrijven en een zakje hebben voor m’n sleutel en eventueel telefoon. Zelf heb ik vooral broekjes van Asics.

Krachttraining en herstel

hardloopmateriaal en Ridley Icarus SLS

Materiaal voor krachttraining en m’n Ridley Icarus SLS racefiets

Eén of twee keer per week doe ik wat kracht- en rekoefeningen. Hiervoor heb ik een matje, wat lichte gewichten, een Swiss bal en een foam roller. Als ik geen zin heb om hard te lopen ga ik fietsen. Ook ideaal als het in de winter glad is op straat. Dan zet ik de fiets op de Tacx en fiets ik binnen.

Gadgets

Eigenlijk heb ik maar één echte gadget: m’n GPS-horloge. Hiermee krijg ik tijdens het lopen alle feedback die ik nodig heb en kan ik achteraf bekijken hoe en waar ik gelopen heb. Ik loop met de Nike+ Sportwatch.

Wat heb ik nog nodig tijdens #theroad

Met name op het gebied van schoenen wil ik nog wat uitbreiden. Vijf of zes keer training betekent flink wat belasting en schoenen moeten goed rusten, bij voorkeur zo’n 48 uur. Binnenkort zal ik eens uitzoeken wat ik nodig heb voor welke training en welke specifieke schoenen in aanmerking komen. Wat is jouw hardloopmateriaal? En ben je daar tevreden mee?


Vond je deze post leuk om te lezen? Like Heelhardlopen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts, extra foto's en winacties:



Of volg me via: Follow

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect!