Mijn hardloopweek (week 49/50)

Nog twee weken en dan begint voor mij het marathonprogramma: 16 weken trainen in het teken van die ene wedstrijd. Ik leek er redelijk klaar voor tot dat ik deze week even met de neus op de feiten werd gedrukt. Een achillespees pijntje maakte duidelijk dat ik niet zomaar door die weken heen ga komen. Heel hardlopen, oftewel heel blijven, is misschien wel de grootste uitdaging voor de komende tijd.

Zo’n blessure komt natuurlijk niet zomaar. Het is een irritatie die langzaam ontstaat en eerst nog weinig voorstelt. Maar als een sluipmoordenaar komt ie stilletjes dichterbij om dan genadeloos toe te slaan. Dat laatste heb ik kunnen voorkomen door ‘m op tijd te signaleren. Toch heb ik er wel van geleerd dat m’n lichaam geen machine is. In dit blog heb je al kunnen lezen hoe ik de blessure behandel. Over hoe is is ontstaan heb ik ook ideeën:

  • Meer kilometers: De afgelopen tijd liep ik natuurlijk meer dan normaal. Kilometers maken om te wennen aan het volume. Dat ging me op zich makkelijk af, toch dacht de achillespees hier iets anders over.
  • Minder demping in m’n schoenen: De schoenen waren ik het meest op loop hebben inmiddels bijna 700km gemaakt. Een schoen is dan nog niet op, maar uiteraard is de demping en de steun wel wat minder. Omdat de schoenen (Saucony Kinvara 5) toch al redelijk ‘natural’ zijn en dus weinig steun bieden is de kracht die m’n voeten moeten verduren groter. Zeker bij lange duurlopen is dat niet fijn en ontstaan er dus heel langzaam een irritatie omdat, in dit geval, de pees het niet meer aan kan.
  • Kou in de lucht: Bovenstaande komt in combinatie met lagere temperaturen. Pezen (en botten) zijn van zichzelf al slecht doorbloed. Bij lagere temperaturen wordt dit alleen maar minder. Omdat zuurstof en voedingsstoffen (transport via bloed) slecht worden aangeleverd is de pees kwetsbaarder. Daarom betekent een slechte doorbloeding i.c.m. excessief een hogere kans op een ontsteking.

De loopjes deze week

Baal ik dan nu omdat ik geblesseerd ben? Valt mee. Heb er vertrouwen in dat ik snel hersteld ben en gewoon kan starten met m’n schema. Weet ik gelijk dat ik de komende tijd m’n achillespees goed moet blijven verzorgen!

De afgelopen weken maakte ik ook nog een paar prachtige trainingen. De moeite waard om te delen. Vorige week liep ik in totaal 71km verdeeld over 5 loopjes. Woensdag sinterklaasavond een fijne 5 x 1000m, met de laatste 1000 meter in 3’11! Dat ging hard. Vervolgens op zaterdag de mooiste ‘tocht’. Had een familieweekendje in Flevoland en daarom de kans om de lange vlakke wegen van de jongste provincie te ontdekken. En voor wie misschien kale vlaktes zou verwachten komt bedrogen uit. Ook in (Zuid-west) Flevoland heb je mooie bospaden en prachtige uitzichten. Hier vind je m’n route.

heelhardlopen_duurloop Flevoland 3 heelhardlopen_duurloop Flevoland 4

Mooie uitzichten tijdens het hardlopen in Flevoland

Deze week heb ik het uiteraard rustiger aan gedaan. Maandag en woensdag nog gewoon getraind. Maar na de woensdagtraining met korte, snelle tempo’s kwam m’n achillespees doorzetten. Daarom drie dagen niks gedaan en vooral alles gedaan om m’n achillespees een beetje te helpen. Onder andere met een wisselbaden van koud en heet water.

heelhardlopen_wisselbadWisselbad om de doorbloeding te stimuleren

Vandaag nog een rustig duurloopje van 10km gedaan. Voelde m’n pees niet, dus de rust en behandeling lijken zeker te werken. Komt dus goed!

 


Vond je deze post leuk om te lezen? Like Heelhardlopen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts, extra foto's en winacties:Of volg me via: Follow

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect!