Review: Energie- en eiwitrepen

Het is weer tijd voor een verse review! De zoektocht naar de beste en leukste hardloopspullen gaat voor mij namelijk ook gewoon door na de marathon. Dit keer mijn kijk op de sportvoeding van Supplements-Online.

heelhardlopen_review_energie_en_eiwitrepen_mainDrie repen in de review

Supplements-Online is een scherp geprijsde webshop die sportvoedingsproducten verkoopt. Ze hebben een ruim assortiment voor allerlei type sporters en dus ook voor hardlopers, denk daarbij aan vitaminen, supplementen en allerlei soorten repen en gels. Mij vroegen ze of ik een aantal van hun energie- en eiwitrepen wilde testen. Met plezier natuurlijk. Hieronder mijn mening over de energiereep Energy Oatsnack Bar en de eiwitrepen Weider 32% Protein Bar en Pro 2Go Duo Bar die ik van ze ontving.

Wat vind ik belangrijk bij sportvoeding

Voordat ik de repen zelf analyseer eerst mijn mening over sportvoeding in het algemeen. Wat mij betreft moet sportvoeding aan de volgende punten voldoen. Op basis hiervan en de daadwerkelijke ingrediënten zal ik de producten dan ook beoordelen.

1. Het moet één duidelijk behoefte vervullen. Bijvoorbeeld een eiwitshake (voor herstel na je training) moet pure eiwitten geven en dus verder zo laag mogelijk zijn in koolhydraten, vetten of andere ingrediënten. Dan is duidelijk wat je binnen krijgt en kan je tot je nemen waar je op dat moment behoefte aan hebt.

2. De smaak moet goed zijn. Uiteindelijk gaat het om wat je binnen krijgt, maar als het niet lekker is dan neem je het gewoon niet. Dan kan het nog zo’n goed product zijn.

3. Het moet geen lichaamsreacties geven. Oftewel het product moet goed verteerbaar zijn en niet zorgen voor bijvoorbeeld geïrriteerde darmen.

4. De prijs/kwaliteitsverhouding moet goed zijn. Simpel, voor een duurder product mag je meer verwachten en van een wat meer basic product wat minder. Bij voeding vind ik prijs trouwens minder belangrijk, hier geldt vooral kwaliteit.

Energiereep: smaakvol en met een goede bite

heelhardlopen_review_energie_en_eiwitrepen_oatsnack

De Energy Oat Snack Bar ziet er op het eerste gezicht wat goedkoop uit. Maar dat is wellicht de Duitse degelijkheid van de producent Davina. Gelukkig zijn looks geen voorwaarde voor een goed product 🙂 Ik begin met de behoefte, die is duidelijk: energie. Met 58% koolhydraten is dit een duidelijk energiebom. Ideaal dus voorafgaand aan een training of wedstrijd. De hoeveelheid eiwitten (13%) en vetten (7%) zijn laag en dus een vink wat betreft duidelijk behoefte.

heelhardlopen_review_energie_en_eiwitrepen_oatsnack_reepEnergy Oatsnack Bar (Chocolade)

Wel ben ik minder enthousiast over de toegevoegde kleur en smaakstoffen. Die zitten in veel van dit soort producten, dus moeilijk aan te ontkomen. Maar toch een klein minpuntje. De smaak is vervolgens wel goed! De reep bestaat uit muesli (havervlokken) met daarop een laag voor de smaak (ik proefde de variant met chocolade). De reep is absoluut niet zoet en laat geen overheersende nasmaak achter. Prettig dus. En met de bite van de havervlokken heb je ook echt het idee dat je iets eet. Eventuele lichaamsreacties dan. Ik had er geen, maar heb het product ook nog niet getest vlak voor een run. De reep lijkt goed verteerbaar en de vezels zorgen voor een goede spijsvertering. En als pluspunt is het ook geschikt voor vegetariërs. Ten slotte, de prijs. Met €1,10 per bar (en nu in de aanbieding voor €0,94) is het volgens mij een prima prijs.

Al met al een prima energiereep en zeer geschikt voor hardlopers op dagen dat ze wat extra energie kunnen gebruiken voor een pittige training.

Energy Oatsnack Bar: hier verkrijgbaar

Pluspunten: veel koolhydraten, goede smaak
Minpunten: toegevoegde smaakstoffen
Beoordeling ★★★★★★★★☆☆ (8)

Eiwitrepen: veel koolhydraten voor snel herstel

Twee repen die de strijd aan gaan. Beide eiwitrepen die vooral moeten zorgen voor eiwitten die na de training het spierherstel snel laten beginnen.

heelhardlopen_review_energie_en_eiwitrepen_scimx

heelhardlopen_review_energie_en_eiwitrepen_Weider

.
Eiwitrepen: Weider 28% Protein Bar en Sci-Mx Pro 2Go Duo Bar

Eén ding valt gelijk op, het formaat van de reep van Weider. De reep is 100 gram, erg veel voor een herstelreep (gelukkig is er ook een variant van 60 gram). De reep van Sci-Mx is meer gemiddeld met 60gram. Qua lichaamsreacties (geen) en prijs (€1,97 vs. €1,89) geen verschil. Het moet dus komen van de ingrediënten en de smaak.

heelhardlopen_review_energie_en_eiwitrepen_scimx_reepSci-Mx Pro 2 Go Duo Bar (Strawberry & Cream)

Ten eerste de ingrediënten (alles per 100 gram bekeken). De reep van Sci-Mx heeft 40 gram koolhydraten en 33 gram eiwitten (bestaande uit een mix die 9 uur lang eiwit zou moeten afgeven). Die van Weider heeft 45 gram koolhydraten en 28 gram eiwitten. Met deze hoeveelheden zijn beide repen geschikt voor na het sporten want ze geven je snel veel eiwitten en koolhydraten waar je lichaam om staat te springen na een zware training.

heelhardlopen_review_energie_en_eiwitrepen_weider_reepWeider 28% Protein Bar (Hazelnut-Banana)

De hoeveelheid koolhydraten vind ik persoonlijk wel hoog. Hoog is hier natuurlijk niet per se erg, want na het sporten kun je de energie prima gebruiken. Toch heb ik liever dat de repen geven waar ze voor zijn bedoeld. De eiwitreep moet eiwit geven en voldoende energie voor je eerste herstel. Daarna moet je gewoon een goede maaltijd nemen. Die koolhydraten (en suikers) zijn dan in zulke grote mate niet nodig. Tenzij je een echt zware training of wedstrijd hebt gehad. Wat betreft de smaak lijkt die Weider wel een beetje op een Mars, maar dan verantwoord! Erg lekker. De Sci-Mx reep vind ik wat te zoet, je moet er van houden.

Mijn voorkeur gaat uiteindelijk toch uit naar de reep van Sci-Mx. Voldoende eiwitten, in balans met de koolhydraten en een handig formaat.

Sci-Mx Pro 2 Go Duo Bar (60 gram): hier verkrijgbaar

Pluspunten: compacte reep, veel eiwitten
Minpunten: toegevoegde smaakstoffen, matige smaak
Beoordeling: ★★★★★★★☆☆☆ (7)

Weider 32% Protein Bar (60 gram): hier verkrijgbaar

Pluspunten: volle chocolade smaak, veel eiwitten
Minpunten: grote reep, (te) veel koolhydraten
Beoordeling: ★★★★★★☆☆☆☆ (6)

Wanneer heb je deze repen nodig

Deze koolhydraat- en/of eiwitrijke repen (of varianten hierop) klinken aantrekkelijk, maar je moet goed bedenken of je ze echt nodig hebt. Als je 1 of 2 keer per week tot een uur traint dan zou ik de repen niet aanraden. De eiwitten kun je dan beter uit natuurlijke voeding halen. Voor lopers die vaker en langer trainen kan zo’n reep wel echt helpen. Neem rondom een intensieve training van meer dan een uur eventueel een reep om voldoende energie tot je te nemen voor de training en achteraf om het herstel snel op gang te helpen. Op die manier kun je hard trainen en ben je sneller hersteld. Voor je het weet heb je weer een persoonlijk record te pakken! 🙂

De reviews op dit blog zijn volledig gebaseerd op mijn eigen mening en in mijn beoordeling ben ik onafhankelijk. Waar ik producten heb gekregen van bedrijven zal ik dit vermelden.


Vond je deze post leuk om te lezen? Like Heelhardlopen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts, extra foto's en winacties:Of volg me via: Follow

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect!