Review: Garmin Forerunner 235
Na twee jaar trouwe dienst besloot ik vorige maand mijn Garmin Forerunner 225 te verkopen en deze in te ruilen voor een gloednieuwe Garmin Forerunner 235. Na mijn eerste 200 km met het horloge deel ik graag mijn ervaringen. Dit doe ik door je vijf redenen te geven om ook voor dit horloge te kiezen.
- Smartwatch en GPS-watch in 1
Een van de grootste verschillen met zijn voorganger is dat de Forerunner 235 nu veranderd is in een volwaardige smartwatch. Was de Forerunner 225 nog enkel geschikt om mee te sporten, de 235 voegt daar een aantal mooie features aan toe. Denk aan Smart Notifications waarmee je al je appjes, oproepen en Strava-kudos rechtstreeks op je pols binnenkrijgt. Daarnaast wordt standaard bijvoorbeeld je agenda gesynchroniseerd, kun je het weer zien en bevat het horloge een eenvoudige kompas-functie.
- Mogelijkheid om te customizen met een ruime keuze aan apps
Naast de standaard features is er een ruime keuze aan apps om het horloge helemaal naar eigen smaak in te richten. Zo kun je bijvoorbeeld je favoriete beginscherm kiezen en zijn er allerlei handige programma’s te downloaden via Connect IQ. Mijn favoriete appjes: dwMap (navigatie op basis van ingeladen route), Hike (speciaal voor wandelen) en DigicWatch (beginscherm).
Download je favoriete apps in de Garmin Connect IQ store
- Geïntegreerde hartslagmeting op de pols
Oke, dit had de Forerunner 225 ook al. Maar toch, een super mooie functie die het horloge onderscheidt van vele alternatieven in dezelfde prijsrange. Je zit niet meer te klooien met een hartslagband en hebt toch altijd nauwkeurige feedback over je hartslag en je herstel.
- Route navigatie zodat je elk stukje bos kunt ontdekken
Dit was voor mij misschien wel de belangrijkste reden om over te stappen. Weliswaar heb je hiervoor een externe app voor nodig, maar het is mogelijk om met de Forerunner 235 heldere navigatie instructies te ontvangen op basis van ingeladen routes. Ik gebruik hiervoor de app dwMap (€10 voor de premiumversie, het is het geld waard!). In een aparte webomgeving upload je daar eenvoudig gpx-bestanden en vink je aan welke route je wil lopen. Dit synchroniseert vervolgens vloeiend met je horloge, waarop je heldere instructies en overzichtskaarten (met verschillende zoomniveaus) krijgt. Zo kan ik dus eindelijk (bv. op vakantie) de mooiste routes lopen zonder te verdwalen.
Navigatie op de Garmin Forerunner 235 via dwMap
- Een prima prijs in vergelijking met alternatieven
Niet onbelangrijk, de Garmin Forerunner 235 is prima geprijsd voor een horloge met deze functies. Ten tijde van schrijven was de laagste prijs €266,99. Veel geld, maar als je bedenkt dat de Polar M600 en TomTom Adventurer zeker nog een paar tientjes duurder zijn dan is dit voor de fanatieker hardlopen of multisporter gewoon een uitstekende investering.
Zijn er ook minpunten?
Ja zeker :), niks is perfect. Want mij betreft heeft Garmin nog belangrijke verbeteringen te maken:
- Smart notificaties moeten volledig stil binnen kunnen komen. Nu kun je kiezen voor een toon, een tril of helemaal geen notificaties ontvangen. Dit betekent in de praktijk dat je altijd andere ‘tot last’ bent met een binnenkomend appje of deze helemaal niet ontvangt. Kortom, de optie ‘stil’ toevoegen en ik ben blij.
- Hartslag op de pols is nog niet foutloos. Regelmatig zie ik nog vreemde pieken in mijn hartslag wat ook wordt bevestigd door de review-koning in het hardlopen. Met een aantal trucjes is dit redelijk op te lossen. Maar dit zou wat mij betreft altijd betrouwbaar moeten zijn ook zonder die trucjes.
Voor de rest vooral veel enthousiasme van mijn kant voor de Garmin Forerunner 235. Ik ga weer voor twee jaar veel hardloopplezier!
Of volg me via: Follow
Verder lezen?
-
Vijf zorgverzekering-tips voor sporters
Hoe kies je als sporter in het oerwoud aan opties voor de perfecte zorgverzekering?
-
Hardlopen met muziek
Hardlopen met muziek. Sommige lopers hebben er een hekel aan, sommige kunnen niet zonder.