Sneller herstel met een eiwitshake

Een pittige hardloopsessie betekent een flinke aanslag op je spieren. Om zo snel mogelijk weer klaar te zijn voor de volgende run gaat je lichaam hard aan de slag om de ‘schade’ te verhelpen. Je lichaam weet bij spierpijn prima wat het moet doen, maar voor een sneller herstel kun je ‘m een beetje helpen door extra eiwitten te nemen.

heelhardlopen - eiwitshake

Spierpijn verhelpen

Bij intensief sporten moeten spieren langer op een capaciteit werken dan dat ze gewend zijn. Hierdoor worden je spieren overbelast en ontstaan er kleine scheurtjes in de spiercellen. Dit is op zich niet erg, maar je lichaam moet deze schade wel repareren. Dit herstel toont het door ontstoken en opgezette spieren wat je weer ervaart als spierpijn. Die reactie van het lichaam is nodig om het herstel te bevorderen, het zorgt hiermee dat er meer bloed en meer water naar de spieren gaat zodat de spiercellen herstellen.

Het voordeel van spierpijn is dat je het lichaam een dusdanige prikkel krijgt dat het de spieren net iets sterker maakt dan de vorige keer. Het nadeel is dat je even niet echt lekker kunt sporten omdat de pijn je hier van weerhoudt. Het liefst heb je dus wèl de prikkel maar niet de spierpijn. Dit begint met een goede warming-up en een  cooling-down na het lopen. Maar daarna is het niet klaar als je echt sneller wil herstellen. De voeding die je neemt vlak na je training is van groot belang, dit is de brandstof voor goed herstel. En het toverwoord hierbij: eiwitten.

Eiwitten voor snel herstel

Waarom heb je eiwitten nodig? Heel simpel, eiwitten zijn de bouwstenen van spierweefsel. Je lichaam gebruikt ze dus om de spieren weer te ‘fixen’. De beste manier om deze in te nemen is gewoon door goede eiwitrijke voeding te nemen (bv. eieren, kip of bonen). Voor extra eiwitten of als er na je training niet direct een maaltijd klaar staat kun je een eiwitshake nemen. Zo’n shake bevat voornamelijk eiwitten in de vorm van whey. Dit is de ideale eiwit (er zijn veel verschillende soorten eiwit) voor herstel omdat het snel door het lichaam wordt opgenomen waardoor het herstel vrijwel direct begint. Mijn favoriete shake is deze van Dynamite in de smaak chocolade. Dit poeder meng je makkelijk aan met water. Dit doe ik vaak al voor m’n training zodat ik gelijk kan bijtanken na het hardlopen. Onlangs heb ik ook dit pack van Body&Fit besteld om eens wat andere smaken uit te proberen. Naast een shake kun je ook bv. een reep nemen of wat dacht je van deze proteïne-pannenkoeken?

heelhardlopen - eiwitshake2

Door het nemen van extra eiwitten na je training is het natuurlijk niet gegarandeerd dat je geen spierpijn krijgt. Maar je helpt het lichaam wel door het de juiste brandstof te geven. Zo ben je toch net even sneller klaar voor weer een nieuwe training!


Vond je deze post leuk om te lezen? Like Heelhardlopen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts, extra foto's en winacties:Of volg me via: Follow

Geen reacties

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect!