Hi!

Leuk dat je langs komt. Graag vertel ik je wie ik ben, wat ik doe en waarom ik gestart ben met dit blog. Ik ben een hardloper. Een fanatieke hardloper, maar ook een gewone hardloper. Net als jij. In mijn vrije tijd ren ik. Soms ver, soms snel, soms moeizaam, soms sterk. Maar altijd kom ik terug met een lach!

sven van munster

Ik ben geboren en getogen in Enschede. Hier was ik wel bezig met hardlopen, maar stond voetbal voor mij op één. Als student in Groningen, zaten er veel sportieve uurtjes in squash, en maakte ik uitstapjes naar triathlon en adventure racing. In 2011 verhuisde ik naar het westen des lands om aan de slag te gaan als data-analist. Hier bleef ik zwemmen, fietsen en hardlopen maar kwam ik er steeds meer achter dat ik hardlopen toch echt wel het lekkerst vind. Sinds 2013 loop ik in het geel-groen van Haag Atletiek en stop ik al mijn sportieve energie in het zetten van de ene voet voor de andere.

 

Mijn hardloopcarriere en hoe het kwam tot dit blog

Als klein jochie wilde ik altijd al met iedereen ‘sporten’. Ook als tiener kreeg ik er veel energie van om mensen enthousiast te maken voor bewegen. En ook nu krijg ik vaak te horen dat ik begin te stralen als het gesprek gaat over hardlopen of gezondheid. Dat klopt. Hardlopen beoefenen of er over praten is een hobby en dat deel ik graag met anderen. Maar stiekem telt er voor mij maar één ding echt en dat is zelf beter worden! Sneller, verder, makkelijker. En dat gaat aardig. Het afgelopen jaar heb ik m’n persoonlijk record op de halve marathon verbeterd van 1.30, naar 1.26, naar 1.24 en inmiddels staat ie op 1.23.37 1.19.27. Om mezelf steeds te verbeteren moet ik uiteraard hard lopen, maar moet ik me vooral goed voorbereiden. Kilometers aan training gaan er aan vooraf om te vlammen tijdens die ene wedstrijd.

 ‘The will to win is worthless, without the will to prepare’

Die voorbereiding vind ik mooi. Hoe snel moet ik lopen bij een intervaltraining? Moet ik nou wel of niet aan de bietensap? Heb ik op Strava nog een segmentrecord te pakken? Welke schoenen geven me een paar seconden tijdwinst? Hoe zorg ik dat ik niet geblesseerd raak? En-zo-voort. Er komt nog al wat bij kijken om het ‘goed’ te doen. Alle elementen rondom het hardlopen wil ik verder gaan ontdekken en m’n bevindingen zal ik hier delen. Uiteraard voor m’n eigen belang, om sneller te worden. Maar ook om iedereen te helpen die sneller en verder wil hardlopen.

 

Heelhardlopen

Een logische naam voor een blog waarbij ik op zoek naar de perfecte voorbereiding om heel hard te lopen. Maar het gaat niet alleen om heel hard lopen, maar ook om heel hardlopen. Heel blijven, oftewel niet geblesseerd raken. Iedere loper kent het, pijntje hier, pijntje daar en soms zelfs een hardnekkige overbelasting aan knie of scheen. Als ik sneller wil lopen, moet ik meer trainen en moet ik dus ook beter op m’n lichaam letten. Heel hard lopen en heel blijven. Die twee gaan moeilijk samen. Door bewust bezig te zijn met m’n voeding, herstel, kleding en andere randzaken wil ik zo effectief mogelijk kunnen trainen zonder geblesseerd te raken.Op mijn blog zal ik schrijven over alle elementen die hier direct of indirect mee te maken hebben. Ik onderscheid hierin voor het gemak de volgende categorien:

#heelhard De basis van sneller worden is trainen. Met de juiste intensiteit hardlopen en genoeg rusten. Voldoende duur, en voldoende interval.
#heelblijven Voor, tijdens en na het hardlopen voel ik altijd wel iets aan m’n lichaam. Maar wanneer is het een pijntje, en wanneer is het een blessure? Om hard te kunnen trainen is heel blijven essentieel.
#heellekker ‘Je bent wat je eet’, dat geldt zeker voor een hardloper. Voeding is in eerste instantie brandstof, maar moet vooral ook lekker zijn.
#heelleuk Er gebeuren allerlei leuke dingen rondom hardlopen die mij inspireren. Dit deel ik graag.
#heelsterk Sterke spieren, botten en pezen dragen bij aan een goede loopstijl en verkleinen de kans op blessures. Maar welke oefeningen moet ik allemaal doen en wanneer?
#heelmooi Hardlopen is ook een beetje gezien worden. Dus mooie kleding en accessoires maken het net even wat leuker.
#heelhandig Biep-biep, 1km in 4.52min. Als cijfer-fanaat wil ik precies hoe hard en hoe ver ik loop. Welke gadgets zijn er, en hoe kunnen ze me helpen harder te lopen?
#heelmijnweek De highlights van mijn hardloopbelevenissen.
#heelrelaxed Inspanning door ontspanning. Door af en toe relaxen met een massage of een bezoek aan de sauna laat ik me weer op voor de trainingen.
#heelaas Het gaat niet altijd goed, af en toe zijn er ook tegenvallers. Helaas pindakaas, en weer doorgaan.
#heelwatanders Soms schrijf ik over wat anders. Wel gerelateerd aan hardlopen, maar niet perse aan mijn avonturen.