Update van mijn marathonplannen

Nog 5 maanden, 26 dagen en 16 uur. Zo’n beetje het eerste wat je ziet als je naar de website van de Enschede Marathon gaat is een teller die aftelt naar ‘race-day’. Het is de teller naar m’n grote doel: mijn eerste marathon. Zes maanden is nog lang, maar zo langzamerhand gaat de focus in mijn trainingen wel die kant op. Hoe sta ik ervoor?

update marathonplannen 1

Letterlijk en figuurlijk op schema

Ik heb het idee dat ik goed op schema zit richting de 2.55. Op basis van m’n 10km tijd van twee weken zou ik zelfs een tijd van rond de 2.48 moeten kunnen lopen… dat lijkt me wat te hoog gegrepen. Dat blijkt ook wel uit de moeizame halve marathon van afgelopen weekend, waar ik leerde dat je een marathon niet zomaar even loopt. Ik ben nu dus vooral getraind voor het kortere werk en moet dus nog de slag maken naar meer uithoudingsvermogen. Daarnaast liep ik de marathon nog nooit en ik heb daarom geen idee hoe m’n lichaam reageert op afstanden boven de 30km. Daarom blijft 2.55 m’n doel en daar zal ik dan ook m’n trainingsschema op bouwen.

De marathon is op 19 april en ik wil een schema van ca. 16 weken aanhouden. Komt goed uit want dat betekent dat 29 december m’n regime ingaat. Dus met de kerstdagen nog even bunkeren en dan keihard trainen! Binnenkort eens met m’n trainer en (marathon)ervaren trainingsmaatjes om de tafel om een mooie schema te maken inclusief zogenaamde ‘tune-up‘ wedstrijden.

Meer en meer trainen

Tot aan de start van m’n schema wil ik vooral proberen om het aantal kilometers per week wat op te bouwen naar consequent zo’n 70-75km per week. In de marathonvoorbereiding gaat dit nog verder omhoog, maar als ik al gewend ben aan deze afstanden is die opstap makkelijker te maken. Dat betekent de komende tijd her en der wat extra kilometers maken en in het weekend ‘lekker lang’.

update marathonplannen 2Hier moet het over 6 maanden gebeuren!

Wat ‘moet’ ik nog doen?

Ik wil me optimaal voorbereiden. De laatste tijd ben ik al veel aan het uitzoeken op het gebied van trainen, voeding en herstel. Af en toe lees je daar al wat over op m’n website. Toch is er nog genoeg te doen. Een aantal dingen:

  • Persoonlijk trainingsschema: Welke training loop ik en wat is hierin de ideale balans tussen afstand en snelheid? Wanneer plan ik een (test)wedstrijd en op welke dagen pak ik m’n rust?
  • Optimaal voedingsplan: De juiste hoeveel brandstof om optimaal te kunnen trainen. Dus welke verhouding koolhydraten, vet en eiwitten moet ik nemen? En is het nodig om supplementen te nemen?
  • Preventief herstel: Is het nodig om af en toe naar de masseur te gaan? En wanneer plan ik m’n krachttraining?

Dit zijn de belangrijkste dingen die ik nog wil uitzoeken. Maar er zijn nog meer dingen. Denk aan de juiste schoenen, taperen in de laatste weken en een goede wedstrijdtactiek. Kortom, nog genoeg om uit te zoeken. Dus houd de website in de gaten…


Vond je deze post leuk om te lezen? Like Heelhardlopen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe posts, extra foto's en winacties:Of volg me via: Follow

Geen reacties

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect!