Vijf zorgverzekering-tips voor sporters
Het is weer die tijd van het jaar. De tijd waarin je van alle kanten wordt gebombardeerd met spotjes van zorgverzekeraars. Allemaal proberen ze je te verleiden met hun sterke punten om je maar over te halen voor hun te kiezen. Gezondheid is voor sporters erg belangrijk. Als sporter heb je dan ook bepaalde behoeftes zoals fysiotherapie in je basispakket of vergoeding voor een sporttest. Maar hoe kies je in het oerwoud aan opties voor de perfecte zorgverzekering? Ik geef vijf tips om je op weg te helpen.
1. Bedenk wat jouw behoeften zijn
Iedere zorgverzekering is in de basis gelijk, maar ‘the devil is in the details’. Want allemaal hebben ze net wat andere voorwaarden. De ene vergoed bijvoorbeeld aanvullend 18 fysio-bezoeken terwijl de andere het houdt bij 9. Om te bepalen welke zorgverzekering jou het beste past bepaal je van te voren wat jij belangrijk vindt. Uiteraard in je ‘normale’ dekking, maar vooral ook op sportgebied. Zodra je voor jezelf scherp hebt wat je belangrijk vindt kun je gericht op zoek naar de perfecte verzekering. Als checklist kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende belangrijke voorwaarden:
Type vergoeding | Wanneer handig |
Fysiotherapie | Bij fanatieke sportvoeding en/of als je af en toe wel eens een blessure hebt |
Sportmedisch advies | Als topsporter, je bent op leeftijd of je hebt bepaalde sportklachten |
Voedingadvies* | Specifieke dieetwensen |
Buitenland | Als je hardloopreisjes in de planning hebt |
Sportmassage | Bij massage als ondersteuning voor je sportbeoefening. |
Sportaccessoires | Gebruik sportbrace, bril, lenzen etc. |
* Vanuit de basisverzekering wordt 3 uur dieetadvisering vergoed
2. Verzeker je niet te uitgebreid
Veel mensen zijn snel geneigd van alles te verzekeren. Bijvoorbeeld de tandarts, terwijl ze daar jaarlijks alleen een keer komen voor een controle. In dat geval kun je het beter zelf betalen omdat je premie anders flink stijgt. Dat geldt ook voor fysiotherapie. Kom je er zelden en verwacht je dat dit het komende jaar niet anders is? Dan is een aanvullende verzekering hiervoor niet persé nodig.
3. Overweeg je eigen risico te verhogen
Ben je gezond en heb je weinig zorg nodig? Overweeg dan om je eigen risico te verhogen. Het is natuurlijk een gok, maar het kan op jaarbasis honderden euro’s aan premie schelen. Bedenk van tevoren wel of je nog ‘groot onderhoud’ in de planning hebt. Verwacht je een kleine ingreep of iets dergelijks, dan is het misschien niet zo handig. Anders, gewoon doen! Hier vind je nog wat meer info over je eigen risico en of het voor jou slim is om deze te verhogen.
4. Kies een aanvullend pakket speciaal voor sporters
Ieder jaar stelt Sportzorg.nl een top-3 samen van zorgverzekeraars met ‘het beste aanvullende pakket voor sportieve Nederlanders’. Afgelopen jaren prijkte daar op 1 het Extra Sportpakket van Zilveren Kruis. Op twee stond De Friesland en op drie Anderzorg. Hier lees je meer over de beoordelingen van Sportzorg.nl. Zo’n aanvullend pakket afgestemd op sporters kan je veel voordelen opleveren. Dus zeker het overwegen waard.
5. Vergelijk je rijk!
Als fanatiek sporter wil je altijd meer, maar in dit geval wil je minder. Minder betalen om precies te zijn. Al wil je dat natuurlijk zonder in te leveren op de kwaliteit. Om dan te bepalen welke verzekering het wordt kun je alle voorwaarden bekijken, maar je kunt natuurlijk ook slimmer vergelijken. Bijvoorbeeld met Independer. Ik gebruik hun vergelijking zelf ook graag omdat ze transparant zijn en je heel specifiek kunt zijn in welke zorgkosten je vergoed wil hebben. Ideaal dus om de knoop door te hakken zodra je weet wat je wil.
Dit waren vijf tips om als fanatiek sporter je gezondheid voor 2016 optimaal te verzekeren. Heb je nog meer slimme tips? Deel ze vooral hieronder in de comments en help mede-sporters aan een goede zorgverzekering.
Of volg me via: Follow