Zoete aardappelsalade met yoghurt-dille dressing
‘Eten is leven’ is het motto van Andrea van Anniepannie.nl. Op haar blog vertaalt ze dit motto naar lekkere recepten en leuke foodie-reviews. Zo af en toe komt er een recept voorbij waarvan ik denk: yes! Lekker, snel klaar en de juiste ingrediënten om goed te kunnen trainen. Dit keer had ik dat bij haar zoete aardappelsalade met yoghurt-dille dressing.
Voedsel = brandstof = energie = heel hard lopen! Dus is het als fanatiek hardloper belangrijk op je voeding te letten. Zelf probeer ik zo slim mogelijk te eten op een trainingsdag. Het eten moet natuurlijk lekker zijn, verder is het belangrijk dat het niet te ingewikkeld is om klaar te maken. En nog belangrijker het moet me of energie geven (voor m’n training of wedstrijd) of helpen bij m’n herstel (erna). Zelf plaatste ik al een paar eigen recepten, bijvoorbeeld deze herstelsalade met makreel, avocado en appel en gaf ik mijn favoriete ’10 minuten’ lunchsalades. Maar nu dus een knaller van een salade met de niet-zo-gewone pieper, namelijk de zoete aardappel.
De zoete aardappel is perfect voor hardlopers. Het bevat extra veel vitaminen, is vriendelijk voor je darmen en het heeft een glycemische index (GI) van 35. De gewone aardappel zit op 70. De GI staat voor hoe snel de voeding je bloedsuiker doet stijgen. Hoe hoger, hoe sneller de energie beschikbaar komt en dus ook hoe snel ie weer is uitgewerkt. Als de voeding de energie langzamer afgeeft heb je er veel meer plezier van. Oh, en je slaat dan ook nog eens minder vet op. Kortom, die zoete aardappel is top!
Wat mij betreft is deze salade perfect zowel voor als na het lopen of als lunchmaaltijd. Je kunt het recept natuurlijk bekijken op Anniepannie.nl, maar voor het gemak staat het ook hier.
Dit heb je nodig voor 8 personen:
- 1 kilo zoete aardappelen
- 1 rode paprika
- 4 lente-uitjes
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels versgeperst citroensap
- 2 eetlepels fijngehakte dille
- Zout en peper
En zo maak je deze zoete aardappelsalade:
- Breng een pan water aan de kook en voeg een snufje zout toe. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in halve plakjes. Kook ze in ongeveer 7 minuutjes gaar. Giet ze daarna af en laat ze uitstomen op een groot bord.
- Maak intussen de dressing. Meng in een kommetje de mayonaise, yoghurt, het citroensap en de dille door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Goed doorroeren.
- Was de lente-uitjes en snijd ze in schuine plakjes. Was de rode paprika en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika in kleine reepjes.
- Zodra de zoete aardappelstukjes zijn afgekoeld, voeg je de paprika, lente-ui en dressing toe. Voorzichtig omscheppen totdat de dressing goed over de salade is verdeeld.
Simpel toch! Ik zeg maken maar. Eet smakelijk!
Of volg me via: Follow